Pre elektromobil platia pri knihe jázd rovnaké pravidlá ako pre auto so spaľovacím motorom. Rozhoduje kategória vozidla (napríklad M1) a spôsob používania, nie pohon. Ak chcete pri služobnom elektromobile 100 % odpočet DPH, potrebujete elektronickú knihu jázd. Pri zmiešanom používaní platí 50 % paušál.

Odlišné sú hlavne náklady: namiesto tankovania evidujete nabíjanie v kWh a pri dani z príjmov sa inak určuje spotreba.

DPH: 100 % alebo 50 %

Od 1. januára 2026 sa pri osobných vozidlách kategórie M1, L1e a L3e uplatňuje § 85n zákona o DPH:

  • Zmiešané používanie (aj súkromné jazdy): 50 % odpočet DPH z kúpy aj z prevádzkových nákladov vrátane nabíjania. Podrobnú evidenciu podľa § 85n ods. 6 viesť netreba.
  • Výlučne na podnikanie: 100 % odpočet, ale len s elektronickými záznamami o každej jazde a pri autách nadobudnutých od 1. 1. 2026 aj s oznámením OZNMVv26_1.

Kedy presne je kniha jázd povinná, rozoberáme v článku Je elektronická kniha jázd povinná od 1. 1. 2026?

Čo zapisovať pri elektromobile

Záznamy o jazdách sú rovnaké ako pri každom aute: vodič, dátum a čas začiatku aj konca, účel, odkiaľ a kam, kilometre a stav tachometra pred jazdou a po nej. Navyše evidujete súvisiace tovary a služby – pri elektromobile hlavne nabíjanie:

  • dátum nabíjania,
  • množstvo energie v kWh,
  • cenu bez DPH podľa dokladu,
  • miesto (verejná stanica, firemný wallbox, domov).

V Elektronickej knihe jázd nastavíte pri vozidle typ Elektromobil a spotrebu v kWh/100 km. Nabíjanie zapíšete v sekcii Tankovanie prepínačom Nabíjanie (kWh) a v exporte pre účtovníka je nabíjanie spočítané oddelene od tankovania paliva – to oceníte najmä pri plug-in hybride.

Domáce nabíjanie: na čo si dať pozor

Nabíjanie doma je najčastejší zdroj otázok:

  • DPH: odpočítať DPH možno len z dokladu, ktorý sa viaže na platiteľa a jeho podnikanie. Faktúra za elektrinu v byte či dome na súkromnú osobu sa na odpočet bežne nehodí. Ak nabíjate doma služobné auto, poraďte sa s účtovníkom, ako náklad správne preukázať.
  • Meranie: samostatný wallbox s meraním vie preukázať, koľko kWh ste nabili do konkrétneho auta. Bez neho sa domáca spotreba auta ťažko oddelí od spotreby domácnosti.

Daň z príjmov: výdavky na elektrinu

Výdavky na „pohonnú látku“ sa pri elektromobile posudzujú podľa § 19 ods. 2 písm. l) zákona o dani z príjmov. Elektromobil má v technickom preukaze uvedený výkon, nie spotrebu, preto sa spotreba určuje z dokladov výrobcu alebo predajcu (pri tomto spôsobe sa zvyšuje o 20 %).

Od 1. januára 2025 pribudla možnosť oceniť domáce nabíjanie ako spotrebu z dokladov k vozidlu vynásobenú priemernou mesačnou cenou elektriny, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR. Nabíjanie na verejných staniciach sa uplatňuje z dokladov o nákupe.

Pri plug-in hybride sa spôsob preukazovania určuje pre vozidlo ako celok – pri jednej jazde nemožno kombinovať jeden spôsob pre benzín a iný pre elektrinu.

Praktický postup pre služobný elektromobil

  1. Rozhodnite, či auto pôjde v režime 100 % (len podnikanie) alebo 50 % (aj súkromné jazdy).
  2. Pri 100 % režime začnite elektronickú evidenciu od prvej jazdy.
  3. Každé nabíjanie zapisujte s kWh, cenou bez DPH a dátumom.
  4. Pri domácom nabíjaní si dohodnite s účtovníkom, ako budete náklad preukazovať.
  5. Raz za obdobie skontrolujte, či kilometre nadväzujú na tachometer a spotreba dáva zmysel.

Jazdy aj nabíjanie môžete zapisovať priamo v aute cez mobilnú aplikáciu pre iPhone a Android.

Často kladené otázky

Potrebuje elektromobil knihu jázd?

Ak si platiteľ DPH chce pri služobnom elektromobile uplatniť 100 % odpočet DPH, áno – rovnako ako pri aute so spaľovacím motorom. Pri zmiešanom používaní a 50 % paušáli podrobnú evidenciu podľa § 85n ods. 6 viesť netreba.

Ako mám viesť knihu jázd pre služobný elektromobil, aby som ju mohol predložiť pri daňovej kontrole?

Veďte ju elektronicky a osobitne za vozidlo: pri každej jazde vodiča, dátum a čas začiatku aj konca, účel, miesto začiatku a konca, kilometre a tachometer. K tomu evidujte nabíjanie s kWh, cenou bez DPH a dátumom. Daňovému úradu ju odovzdáte v spracovateľnom formáte, napríklad v Exceli.

Môžem si odpočítať DPH z nabíjania doma?

Odpočet DPH je viazaný na doklad vystavený platiteľovi v súvislosti s podnikaním. Bežná faktúra za elektrinu v domácnosti na súkromnú osobu na to spravidla nestačí. Konkrétne riešenie si overte s účtovníkom.

Ako sa určuje spotreba elektromobilu pri dani z príjmov?

Spotreba sa berie z dokladov výrobcu alebo predajcu. Pri domácom nabíjaní možno od roku 2025 výdavok oceniť priemernou mesačnou cenou elektriny podľa Štatistického úradu SR, pri verejnom nabíjaní sa vychádza z dokladov o nákupe.

Platí 50 % paušál DPH aj pre elektromobily?

Áno. Režim § 85n sa viaže na kategóriu vozidla (M1, L1e, L3e) a spôsob používania, nie na druh pohonu.

Zdroje a odborné upozornenie

Článok je informačný a vychádza zo stavu overeného 5. novembra 2026. Nenahrádza daňové ani právne poradenstvo. Pri elektromobiloch sa výklady vyvíjajú, konkrétny prípad preverte s účtovníkom alebo daňovým poradcom.